Гостьова лекція «Інсулін у горщику, або чи можна навчити рослини давати молоко?»
На природничому факультеті в рамках проекту «Запрошені професори в ЖДУ імені Івана Франка» відбулася цікава лекція з Катериною Листван, к.б.н., старшим науковим співробітником Інституту клітинної біології та генетичної інженерії, випускницею факультету. Учні наукового ліцею та студенти природничого факультету в доступній і цікавій формі дізналися про історію виробництва інсуліну і роль генетичної інженерії в його створенні. Слухачів вразила історія про шлях виробництва інсуліну від гормону з тканин підшлункової залози свиней до людського хумуліну, який синтезують генетично модифіковані бактерії в лабораторіях і, нарешті, до рекомбінантних рослин, хлоропласти яких мають ДНК гену інсуліну і успішно синтезують цей важливий гормон!
Крім того, пані Катерина розповіла багато цікавого про рекомбінантні рослини, які здатні синтезувати ненасичені жирні кислоти, подібні до риб’ячого жиру; про синтез провітаміна А в біотехнологічних реакторах, про "золотий рис" та ін.