Майстер-клас «Визначення вмісту лактози в молоці та молочних продуктах»
Викладачами кафедри хімії було організовано та проведено майстер-клас «Визначення вмісту лактози в молоці та молочних продуктах». Лактоза – це молочний цукор, який міститься лише в молоці та молочних продуктах. Вміст лактози в молоці коливається в межах ~ 4,7-5,2%. Молочний цукор відіграє важливу роль у технології виготовлення молочних продуктів, є джерелом енергії для заквасок і мікробіологічних культур тощо.
Відвідавши майстер-клас здобувачі вищої освіти змогли дослідити молоко та молочні продукти різних виробників на вміст лактози, набули практичних навичок якісного та кількісного визначення лактози. Ознайомилися з методами ідентифікації лактози: фізико-хімічними методами (ІЧ-спектроскопія, тонкошарова хроматографія); якісними реакціями (водний розчин лактози при нагріванні з розчином амоніаку забарвлюється в червоний колір, розчин лактози відновлює мідно-тартратний реактив) тощо.